Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

KATHERINE ROBERTS : " Η Εκδίκηση της Μεγάλης Πυραμίδας". Εκδ. Χατζηλάκος. Παρουσίαση Νίκος Δανιήλ

KATHERINE ROBERTS
Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΧΑΤΖΗΛΑΚΟΣ

Η Katherine Roberts και το μυθιστόρημα της «Η Εκδίκηση της Μεγάλης Πυραμίδας» αποτελεί μια αποκάλυψη για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό στον τομέα της ξενόγλωσσης πεζογραφίας. Ήδη έχει τιμηθεί με το Branford Boase Award το 2000 για το μυθιστόρημα της «Song Quest”. Το μυθιστόρημα «Η Εκδίκηση της Μεγάλης Πυραμίδας», εντάσσεται σε μια σειρά βιβλίων της που ασχολούνται με τους αρχαίους μύθους και λαμβάνουν από αυτούς αφορμή για να ξεδιπλώσουν την δράση τους και να φέρουν πιο κοντά χαρακτηριστικά στοιχεία διαφόρων παραδόσεων.
Η δράση του μυθιστορήματος τοποθετείται στην αρχαία Αίγυπτο των χρόνων 2555-2532 π.Χ. Είναι η Αίγυπτος των Μυστηρίων, του Ιερατείου που φυλάει τα επτασφράγιστα μυστικά της Ζωής και του Θανάτου και των τελετουργιών της μύησης σχετικά με όλα αυτά. Είναι η Αίγυπτος όπου η λεγόμενη μυθολογική συνείδηση δεν έχει αποχωρήσει από τη βαθύτερη ουσία των ανθρώπων και λειτουργεί μαζί τους στην καθημερινότητα τους.
Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας συνυπάρχουν με καταστάσεις ή οντότητες οι οποίες τους συνοδεύουν και παρεμβαίνουν ή τους καθοθηγούν κατά την πλοκή του μυθιστορήματος. Πρόκειται για έφηβους, οι οποίοι μέσα από μια ιστορία που θα εξελιχθεί με συνομοσιολογικό χαρακτήρα, θα αντιληφθούν την σοβαρότητα αλλά και την ιερότητα συγκεριμένων συμπεριφορών και καταστάσεων, συνοδευόμενοι από τις οντότητες που αναφέρθηκαν. Η εμμονή στην αναφορά του ΚΑ που συνοδεύει τον πρωταγωνιστή της συγκεριμένης ιστορίας παρέχει το απαραίτητο ερέθισμα για τον προβληματισμό πάνω στη βαθύτερη ουσία και στην ψυχή του κάθε ανθρώπου. Η παράθεση στην αρχή του κάθε κεφαλαίου, μιας πρότασης από την περίφημη «Αιγυπτιακή Βίβλο των Νεκρών», αποδεικνύει ότι δεν είναι απλώς ένα ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά παραπέμπει τον αναγνώστη να ερευνήσει και να εντρυφήσει πάνω στη μυστηριακή αυτή εικόνα της αρχαίας Αιγύπτου.
Η υποδειγματική αφήγηση της συγγραφέως αποτελεί υπόδειγμα λόγου που οδηγεί την κλιμακούμενη δράση, χωρίς ποτέ να πλατυάζει, γεγονός που συναντούμε σε διάφορα μυθιστορήματα που θέλουν να αποκαλούνται ιστορικά ή φαντασιακού περιεχομένου. Από αυτή την άποψη είναι πρότυπο γραφής για κάθε έναν συγγραφέα που θα θελήσει να επιχειρήσει κάποια ανάλογη προσπάθεια. Αποτελεί ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους με βαθιά υπευθυνότητα, άψογη μετάφραση και καλαίσθητη έκδοση.

Νίκος Δανιήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου