Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΛΙΔΗΣ: ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ΝΑΡΘΗΚΑ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΝΙΚΟ ΔΑΝΙΗΛ

Κωνστανίνος Σταλιδης: "Στον Κλειδωμένο Νάρθηκα". Ποίηση. Εκδ. Μυγδονία. 2009

Η δεύτερη ποιητική συλλογή του Κων/νου Σταλίδη "Στον Κλειδωμένο Νάρθηκα" αποτελείται από 37 ποιήματα. Μέσα από τα ποιήματα της συλλογής αυτής αναδυκνύονται βαθιές εσωτερικές καταστάσεις που διενεργούνται μέσα από βιωματική σύλληψη και μυστικά δρώμενα, χρησιμοποιώντας τέλεια τη ροή της γραφής και την ένταση των λέξεων και των εκφραστικών στοιχείων που εξακοντίζουν τις εικόνες που περιγράφουν αυτή την κατάσταση.
Μέσα από τη γραφή του Κων/νου Σταλίδη αποτυπώνεται η τεράστια διεργασία του ποιητή στη διαδικασία προσέγγισης βαθύταων καταστάσεων του είναι και της βαθύτερης ουσίας του ανθρώπου. Αποδεικνύεται ο αγώνας του ποιητή που είναι "καταδικασμένος" να εισπράττει κάθε ερέθισμα και να το μετουσιώνει σε μια ομορφιά πατώντας με το ένα μέρος του στη γη και με το άλλο στο άρρητο και ανέκφραστο.
Η γραφή του διακρίνεται από πλούσια εκφραστικά μέσα, πλούσιο λεξιλόγιο, κάτι που είναι ζητούμενο στις μέρες μας, λόγο που ρέει αποδεικνύοντας το ταλέντο αλλά την γνησιότητα της γραφής.

Δείγμα γραφής: "...Ο ρους του ποταμού/ασκεί με τέχνη περισσή/αμόρφωτες κροκάλες;/ Κλίμακες, σχήματα, χρώματα/ ποικίλοι σχεδιασμοί/γραμμής και τέχνης/Και../ Προπαντός το Φως/Το Αγιο Φως/ Ένωση μυστική/με τη συνείδηση του εαυτού μου/μες στις χιλιάδες ανανήψεις/απ' τα χαμένα βάθη των καιρών".

Νίκος Δανιήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου