Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ- ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΕΓΓΟΣ

Ο ΦΑΝΗΣ

Την Τρίτη 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στον ΙΑΝΟ η ανάγνωση του διηγήματος του Μιχάλη Σπέγγου «Ο ΦΑΝΗΣ». Διάβασαν η ηθοποιός Μαρία Καστάνη και ο συγγραφέας.

Το Διήγημα: Κυριακή 8-2-1981. Στάδιο Καραϊσκάκη. Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Ο Ολυμπιακός νικάει την ΑΕΚ στο μεγάλο ντέρμπυ με το επιβλητικό 6-0. Ποιος θυμάται όμως εκείνο το παιχνίδι για το σκορ; Για άλλα πράγματα το θυμάται…

Μετά τη λήξη του αγώνα 21 άτομα ποδοπατούνται και πεθαίνουν καθώς προσπαθούν να βγούνε από τη θύρα 7 του σταδίου. 21 νεόι άνθρωποι. Ένα ακόμα παιδί, ο 18χρονος τότε Φάνης Τζιόβας, πηγαίνει στον άλλο κόσμο και με τη βοήθεια μοίρας και ανθρώπων επανέρχεται.

Αυτή είναι η ιστορία του Φάνη. Μια ιστορία «επιθανάτιας»εμπειρίας αλλά και ανάρρωσης. Μια ιστορία για την αγάπη για το ποδόσφαιρο και τη ζωή. Μια ιστορία ζωής.

Το διήγημα «Ο ΦΑΝΗΣ», εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων ΕΝΔΕΚΑΔΑ, συλλογικό έργο 11+1 νεοελλήνων συγγραφέων των οποίων τα διηγήματα έχουν ως κοινό τόπο το ποδόσφαιρο. Η ΕΝΔΕΚΑΔΑ κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Παρουσία και τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος.
Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Μηνάς Βιντιάδης, Αλέξης Σταμάτης, Θανάσης Χειμωνάς, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Στέφανος Δανδόλος, Ξενοφώντας Μπρουντζάκης, Αλέξανδρος Ασωνίτης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Γιάννης Τριάντης, Βασίλης Καλαμαράς, Μιχάλης Σπέγγος και ο Θανάσης Βαλτινός.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΕΓΓΟΣ

• Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1963
• Τελείωσε Γυμνάσιο και Λυκειο στη Ζωσιμαία Σχολή και σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου και αποφοίτησε με πτυχίο φυσικού. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική, στο American University στην Ουάσιγκτον, όπου απέκτησε Masters και στη συνέχεια στο γραμμικό επιταχυντή του Στάντφορντ, όπου το 1994 πήρε το διδακτορικό του.
• Εργάστηκε ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ακολούθως ως υπότροφος της Γερμανικής Κυβέρνησης στο εθνικό εργαστήριο DESY στο Αμβούργο.
Από το 1999 ασχολείται με τη λογοτεχνία.

ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ:
• 2001: Περί Αισθημάτων, μυθιστόρημα. Εκδ. Λιβάνη
• 2002: Η Τελευταία συγγνώμη, μυθιστόρημα. Εκδ. Ελληνικά Γράμματα
• 2004: Μπίλυ ο Τίγρης, διηγήματα. Εκδ. Αιγέας
• 2004: Η εξομολόγηση ενός πυρηνικού φυσικού, μυθιστόρημα. Εκδ. Ελληνικά Γράμματα
• 2005: Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια. Δέκα μικρά κεφάλαια και ένα μεγάλο, που τα συνδέει λιγότερο ή περισσότερο η μουσική του Διονύση Σαββόπουλου. Εκδ. Ιανός.
• 2006: Τα ψέματα και τα μάτια, Θεατρικό. Καταχωρημένο στο e-book.
• 2007: IMPERIUM, μυθιστόρημα. Εκδ. Λιβάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου