Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

" La Chunga" Του Μάριο Βάργκας Λιόσα

«La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα
Το «La Chunga», γραμμένο το 1985, είναι το τέταρτο από τα οχτώ θεατρικά έργα του Περουβιανού συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα. Ο Λιόσα είναι, μετά το νομπελίστα Γκαρσία Μαρκές, ο πιο πολυδιαβασμένος εν ζωή λατινοαμερικανός συγγραφέας στον κόσμο, διάσημος κυρίως για τα μυθιστορήματά του, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί και στη γλώσσα μας. Το έργο «La Chunga» κάνει πανελλαδική πρεμιέρα στο Επί Κολωνώ καθώς ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Το έργο διαδραματίζεται σ’ ένα καφενείο μιας παραγκούπολης της Λίμα το 1945 – ατμόσφαιρα περιθωριακή. Ήρωες, η ιδιοκτήτρια La Chunga, μια προσωπικότητα αινιγματική, καθώς και τέσσερις τακτικοί πελάτες που πίνουν και παίζουν ζάρια. Ο ένας τους, ο Χοζεφίνο, φέρνει μαζί του ένα ελκυστικό κορίτσι, τη Μέτσε, που γίνεται το αντικείμενο πόθου όλων, και μόλις τα ζάρια τον φέρουν σε δύσκολη οικονομική θέση, δεν θα διστάσει να τη «δανείσει» στην Chunga έναντι ενός ποσού που θα του επιτρέψει να συνεχίσει τον τζόγο. Η Chunga θα την πάρει μαζί της και η κοπέλα θα εξαφανιστεί. Στη δεύτερη πράξη οι άντρες προσπαθούν ο καθένας να δώσει τη δική του εκδοχή, μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, για την τύχη της Μέτσε και το ρόλο της Chunga.
Το θεατρικό έργο La Chunga κινείται στα όρια του μαγικού ρεαλισμού, ενώ οι ήρωές του, καθώς και στοιχεία της ιστορίας τους, προϋπάρχουν σε κάποια από τα γνωστά μυθιστορήματά του (Το Πράσινο Σπίτι, Ο Λιτούμα στις Άνδεις, Το Παλιοκόριτσο, κ.ά.).
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά, κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική: Ισίδωρος Πάτερος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Λαρούνη
ΔΙΑΝΟΜΗ
Τσούγκα: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Χοσεφίνο: Δημήτρης Λάλος
Πίθηκος: Στάθης Σταμουλακάτος
Χοσέ: Δημήτρης Καπετανάκος
Λιτούμα: Γιάννης Λεάκος
Μέτσε: Ηλιάνα Μαυρομάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου