Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ: "ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ" ΕΚΔ. ΑΛΔΕ. ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΑΝΙΗΛ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ
ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΔΕ

Ο Χρήστος Δεσύλλας έπειτα από δέκα μυθιστορήματα, από τα οποία ξεχώρισαν «Η Κρύπτη», το «Αχ! Ανδριανή», «Τα Ξανθά Γεράκια» και το πρόσφατο του «Αναζητώντας το Τρίτο Καρφί», μια συλλογή διηγημάτων και δύο παιδικά βιβλία, εμφανίζεται με τη νουβέλα «Τα Σκαλοπάτια της Κόλασης».

Η νουβέλα αυτή συμπτίσει κατά τρόπο αριστοτεχνικό το περιεχόμενο ενός ολόκληρου μυθιστορήματος. Το νεοκλασικό σπίτι που στεγάζει την πολύπαθη ιστορία της πρωταγωνίστριας, του συζύγου της, του ανάπηρου και ψυχολογικά ασταθή γιού, την αμφίβολης ποιότητας ζωή που διάγει η κόρη καθώς και η παρουσία της μισοανάπηρης οικιακής βοηθού, δημιουργεί ένα σκηνικό δράματος που εξελισσεται για χρόνια μέσα σε αυτόν το χώρο.

Η δράση εξελισσεται με ταχύτατους ρυθμούς, τα συναισθήματα και οι εκρήξεις αγωνίας, μίσους και απογοήτευσης εναλλάσσονται με ξεκάθαρους και απόλυτους ρυθμούς, η περιγραφή των κοινωνικών καταστάσεων αποτυπώνεται με ελάχιστες λέξεις και περιγραφές που στοχεύουν κατευθείαν στον πυρήνα της περιρέουσας ατμόσφαιρας.

Όλα αυτά χάρι στη συγγραφική δυνότητα του Χρήστου Δεσύλλα που μεταχειρίζεται κατά άψογο τρόπο τη ροή των γεγονότων οδηγώντας σε μια κορύφωση-κάθαρση κυριολεκτικά στα σκαλοπάτια της κόλασης, γεγονός που οδηγεί, θα τολμούσαμε να πούμε, σε ένα θεατρικό σκηνικό, όπου η νουβέλα αυτή θα μπορούσε να πάρει εκρηκτικές σκηνοθετικές διαστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου